Wat betekent de Duitse verpakkingswet voor e-commerce?

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regelgeving in Duitsland

Wat houdt de Duitse verpakkingswet in? 

Deze blog gaat over de verpakkingswetgeving voor e-commerce ondernemers in Duitsland. In de video ‘wat houdt de Duitse verpakkingswet in’ noemen we dit ook wel de VerpackG. De VerpackG is een milieuwet die in Duitsland is ingevoerd op 1 januari 2019. Sindsdien is het verplicht voor alle verkopers in en naar Duitsland om verpakte producten aan te melden, dus ook voor jou en je bedrijf! Deze regeling is een manier om verpakkingsafval tegen te gaan. Als je niet geregistreerd staat draag je bij aan de milieuvervuiling en kun je hele hoge boetes ontvangen tot maximaal twee ton. Neem dus niet het risico om ongeregistreerd te verkopen in Duitsland!


Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit de de les 'wat houdt de Duitse verpakkingswet in'

We kijken even naar het kaartje hierboven. We zien Nederland: stel je hebt hier je producten in een (eigen) magazijn liggen. Omdat we gebruik maken van Amazon FBA leggen we onze voorraad bij Amazon, maar om producten te versturen zijn natuurlijk verpakkingen nodig! Je brengt vanuit Nederland verpakkingsafval de Duitse markt op, in bijvoorbeeld de vorm van dozen. Dit moet je aangeven. Vervolgens verzendt Amazon jouw producten naar de klant in de welbekende Amazondoosjes. Deze dozen geeft Amazon zelf aan, dus dat hoef jij niet meer te doen. 

Als je zelf vanuit Nederland producten gaat versturen naar Duitsland, dan doe jij de producten natuurlijk zelf in dozen. In dit geval moet je de verpakkingen wel zelf aangeven! 

Screenshot uit de les 'wat houdt de Duitse verpakkingswet in' 


Het lijkt nu allemaal heel eenvoudig: je dozen aanmelden bij verzending, maar er komt iets meer bij kijken. In de afbeelding hierboven verzend ik een pot jam in een verzenddoos. Maar de jam zelf zit natuurlijk in een pot van glas en blik én in een plastic omhulsing. Naast de kartonnendoos meld ik dus ook nog het glas, het blik en het plastic aan bij verzending. 


VerpackG typen verpakkingen 

Bij de Duitse milieuwet VerpackG hebben we te maken met verschillende categorieën verpakkingen. De eerste twee categorieën zijn erg vanzelfsprekend, dit zijn namelijk glas en papier en karton. Daarnaast heb je als derde categorie Ferrometalen, iets wat in eerste instantie misschien niet zo bekend in de oren klinkt. Ferrometalen zijn alle producten met 50 procent of meer ijzer. De vierde categorie is aluminium, dit zien we vaak in de vorm van een blikje, maar het kan ook gewoon aluminiumfolie zijn. De vijfde categorie is plastic. De zesde categorie is drinkpakken, dit is dus een andere categorie dan plastic, terwijl je misschien gewend bent dat dit bij plastic hoort. De zevende categorie is de samengestelde verpakkingen. Dit zijn verpakkingen die zijn samengesteld en waarbij geen enkele van de bestandsdelen meer dan 95 procent van het gewicht in beslag neemt. De achtste en laatste categorie is de overige verpakkingen, dit zijn bijvoorbeeld hout, kurk en katoen. We onderscheiden in totaal dus acht verschillende categorieën, en het is erg belangrijk om te weten met welke verpakkingen je te maken hebt als je de jaarlijkse aangifte doet! 


Nog een keer de categorieën op een rijtje:

 1. Glas 

 2. Papier en karton 

 3. Ferrometalen 

 4. Aluminium 

 5. Plastic 

 6. Drinkpakken 

 7. Samengestelde verpakkingen 

 8. Overige verpakkingen 


Wat moet je doen om aan de verpakkingswet te voldoen? 

Als eerste moet je jezelf registreren bij de Zentrale Stelle. Dit is het landelijke register, en als je als ondernemer geregistreerd staat voldoe je aan de verpakkingswetgeving. Schrijf je hier vooral in, want als je dit niet doet dan kunnen je concurrenten dat zien. Uiteindelijk kunnen ze je zelfs aangeven bij de overheid of aan Amazon of een andere plek om te verkopen. Let hier dus op! 


Vervolgens moet je je aanmelden bij een afvalbeheerder. Bij deze afvalbeheerder geef je aan hoeveel verpakkingen je op de markt hebt gebracht, en zij zorgen ervoor dat het aantal verpakkingen gerecycled wordt. Ik kan je zelf aanraden om bij Landbell te gaan kijken, hier heb ik goede ervaringen mee tegen relatieve lage prijzen. Maar kijk vooral goed wat bij je past. Je kunt het ook uitbesteden.


Bij je afvalbeheerder ga je jaarlijks een aangifte doen, en je moet een prognose uitbrengen over hoeveel afval jij verwacht op de Duitse markt te brengen het komende jaar. Deze aangifte en prognose moet je identiek verzenden naar de Zentrale Stelle. Ze mogen absoluut niet van elkaar afwijken! Je vult twee keer exact dezelfde cijfers in, maar dan op verschillende plaatsen. 


Wil je weten hoe je je bedrijf registreert voor de VerpackG en hoe je de jaarlijkse aangiften doet? Kijk dan vooral de video’s die we hebben opgenomen waarin we dit concreet uitleggen en laten zien hoe het werkt. Je bespaart hiermee de kosten die je normaal betaalt als je het uitbesteed, wat gemiddeld rond de €100-200 per jaar kost. 


Over Jochem

Begonnen met outdoorproducten verkopen via Amazon UK. Daarnaast heb ik met Joran Amazonsellers opgericht. Internationale e-commerce vergt niet alleen topproducten neerzetten, maar ook aansluiten bij wettelijke eisen in de landen waar je ze verkoopt. Mijn achtergrond in de IT en overheidsmanagement helpt om dit soort complexe zaken te ontleden en gemakkelijk uit te leggen.

Reacties

Annuleren
 • Gepubliceerd
  06 Aug, 2021
 • Laatst geupdate
  06 Aug, 2021
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde onderwerpen