Voordelen – Fulfilment by Amazon [FBA]

Redenen waarom je gebruik zou moeten maken van Amazon FBA!

In een andere blog besprak ik de nadelen van fulfilment by Amazon. In deze blog belicht ik de voordelen, en die zijn er genoeg dus we gaan meteen van start! 


Een van de voordelen van het gebruik maken van Amazon FBA is dat je meteen een Amazon Prime badge ontvangt. Veel huishoudens, in met name Amerika, Duitsland en Engeland, hebben een abonnement op Amazon Prime. Dit houdt in dat zij onder andere geen verzendkosten hoeven te betalen. Daarnaast hebben ze ook nog andere voordelen. Zodra je de Amazon Prime badge op je listing hebt staan zorgt dit voor meer vertrouwelijkheid, en het kan ook je conversiepercentage verhogen. 


Een ander voordeel van Amazon FBA is dat de kans groter is dat je de zogenoemde Buy Box wint. Dit is met name relevant als je een product verkoopt dat andere mensen ook kunnen verkopen. De Buy Box is de verkoper die onder de knop zit waarmee mensen het product kunnen toevoegen aan het winkelwagentje. De Buy Box is heel belangrijk om te hebben, want vier op de vijf verkopen wordt gedaan aan de hand van deze knop. Als je gebruik maakt van Fulfilment by Amazon is de kans groter dat jij de Buy Box wint, helemaal wanneer je concurrentie hier geen gebruik van maakt en de rest van het product gelijk is. 


Wat natuurlijk ook een erg prettig voordeel is, is dat Amazon een groot deel van de klantenservice voor jou kan regelen. Amazon doet dit in de taal waarin jij verkoopt, ideaal dus! Het gaat voornamelijk om statusupdates, retourzendingen en andere vragen rondom verzending van het product. Het is de verantwoordelijkheid van Amazon, omdat jij dit door middel van FBA uitbesteedt. Er is nog wel een mogelijkheid voor jou om klanten te contacten, of klanten kunnen jou contacten. Al met al scheelt de klantenservice van Amazon veel tijd, omdat je klanten ook makkelijker kunt doorverwijzen. 


Het verzenden van je producten naar klanten via Amazon is heel goedkoop. Dit komt door het gigantische logistieke netwerk van Amazon. Ze kunnen de prijs hierdoor laag houden en zijn dus erg sterk concurrerend tegenover andere logistieke aanbieders. Mensen kijken altijd op van de lage tarieven van Amazon, dat is natuurlijk helemaal lekker meegenomen! 


Nog een voordeel is dat je gemakkelijk voorraad kan laten verspreiden door heel Europa. Als je hier gebruik van wil maken is het echter wel van belang dat je dit via PAN-European Fulfilment doet. Amazon heeft een gigantisch logistiek netwerk door heel Europa, dus er rijden genoeg vrachtwagens heen en weer tussen alle productiecentra in alle landen. Als jij met jouw bedrijf een goedlopend product hebt, dan kan je ervoor zorgen dat dit product in heel Europa aangeboden wordt. Hoe krijg je dat nou voor elkaar? Je verzendt je product gewoon naar een van de fulfilmentcentra in Europa, dan zorgt Amazon ervoor dat die producten kosteloos in heel Europa terechtkomen. Hierdoor blijft de verzending erg snel! Je krijgt wel te maken met additionele BTW-verplichtingen, hier is meer over verteld in de blogs over BTW


De BTW-verplichtingen zijn over het algemeen te duur voor starters, en daarom kan je ook gebruik maken van EFN (European Fulfilment Network). Dit is een startersmodel waarbij je je voorraad stuurt naar een land, en in dat land ga je verkopen. Je kan wel een exportfunctie aanzetten, maar omdat je voorraad maar in één land ligt moet je extra betalen om je product over de grens te versturen. Je kan daarnaast ook nog gebruik maken van MCI (Multi-Country inventory). Hierbij verstuur je je voorraad naar één of meerdere landen. Het is een methode om je klanten in deze landen van extra goede en snelle service te voorzien! 


Als laatst heeft Amazon FBA nog een paar aanvullende voordelen. Zo kan je het labelen van producten en het verpakken van producten uitbesteden. Dit scheelt jou weer een hoop werk, maar je moet hier wel een meerprijs voor betalen. Kijk dus goed of je dit niet zelf kan doen, of kan laten lopen via je leverancier. Daarnaast kan je aangeven of klanten de mogelijkheid moeten krijgen om hun pakketje in te laten pakken met cadeaupapier. Dit kost jou verder niks, maar het kost een klant wel meer. Zij moeten dus namelijk gebruik maken van extra service van Amazon. 


Zoals je in deze blog hebt gelezen zitten er een hele boel voordelen aan het verkopen via Amazon FBA. Ga dus vooral snel aan de slag, en pak je voordeel! 


Over Joran

Sinds 2017 ben ik verkoper op Amazon en mede-oprichter van Amazonsellers.nl. Gepassioneerd over het inrichten van de klantreis bij aanraking van jouw merk, Amazon Pay-per-click en logistiek. Noodgedwongen heb ik veel kennis opgedaan van Amazon Seller Central, maar ik ben blij dat ik ook deze informatie kan delen.

Reacties

Annuleren