Hoe maak je een FBA Shipment aan in Amazon?

Een handig overzicht met alle stappen om een shipment aan te maken in Seller Central

We weten inmiddels al een heleboel over Amazon, maar hoe moet je eigenlijk een product versturen? In deze blog leer ik je hoe je een shipment aanmaakt bij Amazon. Als je dit weet, kan je daadwerkelijk gebruik maken van het Amazon FBA programma. Lees snel verder! Een uitgebreider overzicht vind je in de les over het aanmaken van een FBA shipment in Seller Central.


Als je bent ingelogd op Amazon ga je eerst via inventory (links bovenin) naar manage inventory. In een vorige les hebben we al kort gezien hoe je een product omzet naar Fullfilment by Amazon (link video). Maak je niet druk: als je je product omzet naar FBA, dan betekent dit niet dat je nooit meer gebruik kan maken van Fulfillment by Merchant. Je kan op elk moment wisselen! 


We zijn nu bezig met het maken van een shipment. Hiervoor klik je bij één van je producten op send/replenish inventory. Op een later moment kun je ook nog andere producten toevoegen aan je shipment, dus ook dit is geen probleem. Belangrijk is dat je in ieder geval een product aanklikt die je hoe dan ook wilt versturen naar Amazon! 
Screenshot uit H4.2 – les 1 – start – aanmaken FBA shipment 

Hieronder zie je een screenshot van het eerste scherm waarop je terecht komt. Amazon vraagt op dit scherm of je een nieuw shipping plan gaat aanmaken, of dat je producten wil toevoegen aan een al bestaand shipment. Voor dit voorbeeld maak ik een nieuw shipping plan aan, dus daar klik ik op. 

Vervolgens wordt gevraagd waarvandaan je je producten naar Amazon gaat verzenden. Je kan ervoor kiezen om je producten rechtstreeks vanuit de fabriek door te sturen naar Amazon. Als je dit doet, dan vul je bij ships from de naam van de fabriek in waar je vandaan stuurt. Heb je een eigen warenhuis? Vul dan het adres van dit warenhuis in! 

Amazon vraagt ook naar welk land je je producten gaat versturen. Voor de meeste Nederlandse verkopers zal dit naar Duitsland zijn, maar je kan je producten ook naar ieder ander land versturen. 

Als laatst wordt gevraagd hoe je je producten verpakt. Gaat het om allemaal aparte producten die je samen in één doos stopt (links), of zijn het identieke producten die in één doos passen (rechts)? 


 Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 1 – start – aanmaken FBA shipment


Als je dit allemaal hebt ingevuld klik je op continue to shipping plan. Je komt dan op een volgend scherm terecht. In de screenshot hieronder zie je hoe dit scherm eruitziet. Links bovenin kun je alle eerder ingevulde gegevens terugvinden. Mocht je ook nog andere producten willen versturen naar Amazon? Dan kan je deze toevoegen via de knop Add Products rechts in beeld! Het product komt dan bovenaan in je lijst terecht.


 


Screenshot uit H4.2 – les 2 – set quantity – aanmaken FBA shipment 

Onder units per case vul je het aantal producten in die in één doos zitten. Bij number of cases geef je aan om hoeveel dozen het in totaal gaat, dus hoeveel dozen jij naar Amazon gaat versturen. Bij het kopje Information/action required kun je klikken op het in blauw geschreven manufacturer barcode tracking. Dit houdt in dat je een generieke barcode gebruikt die andere verkopers ook kunnen gebruiken. Over het algemeen raad ik dit af, het is verstandiger om gewoon je eigen barcode te gebruiken. Wat het verschil is tussen de barcodes wordt uitgelegd in een andere les (link invoegen). 

Als je op continue klikt, kom je op een volgend scherm terecht. In dit scherm vraagt Amazon jou om aan te geven in welke categorie je producten vallen en welke voorbereiding hiervoor moet plaatsvinden. Bepaalde producten, zoals babyproducten en textiel, hebben aanvullende verpakkingseisen. Voorbeelden hiervan zijn: het aanbrengen van juiste labels en het aangeven van productwaarschuwingen. In de screenshot hieronder zie je de lijst van categorieën waarbij die aanvullende eisen van toepassing zijn.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 3 – shipment preperation – aanmaken FBA shiphment 

Voor de meeste producten is geen speciale voorbereiding vereist, klik dan op no prep needed. Daarnaast is het van belang om te weten wie de labels en de verpakkingen op de juiste manier gaat voorbereiden. Je hebt hiervoor twee opties: Amazon en jijzelf. Als je het door Amazon laat doen, dan betaal je Amazon een vergoeding per verpakt product. Als je het zelf doet, dan kan je of zelf de labels plakken en de producten inpakken, of je kan dit door je leverancier laten doen. In het voorbeeld kies ik ervoor om zelf mijn producten te verpakken! 

Wat je nu moet doen is het labelen van individuele producten. Je kan aangeven of je dit zelf doet, of dat je het Amazon laat doen. Ook hierbij, als je ervoor kiest om het door Amazon te laten doen, betaal je een bepaald bedrag per product! Over het algemeen zijn er veel leveranciers en fabrieken die kosteloos jouw labels aanbrengen. Vraag dit dus na, dit kan je veel kosten besparen!  

Ook op deze pagina krijg je waarschijnlijk een melding dat bepaalde producten in aanmerking komen voor manufacturer barcode. Als je hier gebruik van maakt, dan is het nadeel dat andere verkopers deze barcode ook kunnen gebruiken. Ik raad je aan om gebruik te maken van de Amazon-barcode, zodat je een unieke barcode hebt bij een uniek product! 

Je geeft dus aan wie er gaat labelen, en hoeveel labels je in totaal nodig hebt. In de screenshot hieronder zie je dat we in totaal 4 units hebben, dit houdt in dat we ook 4 labels nodig hebben! Vervolgens kun je de labels laten uitprinten, je kiest hierbij het formaat wat van toepassing is en drukt op continue

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 4 – labelling – aanmaken FBA shipment 


Op onderstaande pagina kun je je shipment een review geven. Het allerbelangrijkste aan deze pagina is dat je te horen krijgt naar welk warenhuis je producten moet gaan sturen. Helaas heb je hier geen invloed op, Amazon bepaalt dit helemaal voor jou. Als je gebruik maakt van een andere verzender dan jijzelf, dan kan je het warenhuis doorgeven. In dit geval is de locatie Dortmund, als we hiermee akkoord zijn klikken we op approve shipment


Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 5 – Review shipment – aanmaken FBA shipment 


Heel wat uitleg verder, maar je bent eindelijk op de pagina terecht waarin je je shipment écht voor gaat bereiden. We hebben net aangegeven waarvandaan we versturen, we weten naar welk warenhuis we onze producten moeten versturen, wie ervoor zorgt dat de producten goed voorbereid zijn, waaruit ons product bestaat en wie onze producten gaat labelen. Uiteindelijk ben je op de pagina beland hoe je je product gaat versturen


Het eerste onderdeel (stap 1) is de review van de shipment, maar dat hebben we eigenlijk al eerder gedaan. Bij stap 2 geven we aan hoe alle verschillende producten verpakt worden. Je kan aangeven of je alles in één doos stopt, of dat je gebruik maakt van meerdere dozen. In dit voorbeeld gebruiken we meerdere dozen. Zoals je op de screenshot hieronder ziet, kan je onder het kopje shipment contents aangeven hoeveel dozen je shipment gaat bevatten en hoeveel producten er passen in één shipment. Als je meerdere producten hebt, of je producten passen niet in één doos, dan kun je dit aangeven door op add another box configuration te klikken. Maak zo precies mogelijk duidelijk hoeveel producten je gaat versturen! Stel je voor: je hebt 124 producten verpakt in 6 producten per doos. Dan heb je eerst 20 dozen met 6 producten, en uiteindelijk nog 1 doos met maar 4 producten. Geef dit specifiek aan, zo weet Amazon wat ze kunnen verwachten en wordt je shipment zo snel mogelijk verwerkt! 


Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving


Screenshot uit H4.2 – les 6 – afronden shipment – aanmaken FBA shipment


Vervolgens moeten alle dozen een label hebben. Dit label kun je printen onder het kopje box labels, deze worden standaard aangemaakt door Amazon. Je kunt de labels opsturen naar degene die jouw pakket verstuurt. Je voorziet eerst alle producten van je label, en later de doos waarin je producten verpakt zitten. Als je heel veel producten hebt om te verschepen, dan komen deze producten op een pallet te staan. Als dit het geval is, dan moet ook deze voorzien zijn van een label! Als je gebruik maakt van een specifieke verzender voor je producten, dan kan je daar ook vaak terecht met je vragen! Zij weten net zo goed als Amazon wat je nodig hebt en kunnen je uitstekend ondersteunen in het proces. Je hoeft hierdoor niet op reactie van Amazon te wachten, dus dat scheelt je een hoop kopzorgen!
Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 6 – afronden shipment – aanmaken FBA shipment

Als je alle labels goed hebt ingevuld klikken we op complete shipment. Je komt dan op een laatste overzichtspagina terecht. Hier vind je onder andere je Amazon Reference ID, maar deze wordt pas na ongeveer een kwartiertje/20 minuten zichtbaar. Je reference ID is nuttig voor de logistieke partij waarmee je verzendt, omdat zij op basis van dit nummer een afspraak met je kunnen maken. Ze laten jou via dit nummer weten wanneer ze langskomen om jouw product af te leveren bij Amazon! 


Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Screenshot uit H4.2 – les 6 – afronden shipment – aanmaken FBA shipment


Tot slot kun je op deze pagina de track & trace code invullen die je van je logistieke partij hebt gekregen. Amazon kan op deze manier precies volgen hoe jouw producten aankomen. Pak dit zo zorgvuldig mogelijk aan, want dat bevordert de snelheid waarmee je producten in het magazijn terecht komen én hoe snel ze verwerkt worden! 


Dit was een hele rits aan informatie, maar hopelijk weet je nu álles over het verzenden van producten naar Amazon! Tot bij de klant! 


Over Joran

Sinds 2017 ben ik verkoper op Amazon en mede-oprichter van Amazonsellers.nl. Gepassioneerd over het inrichten van de klantreis bij aanraking van jouw merk, Amazon Pay-per-click en logistiek. Noodgedwongen heb ik veel kennis opgedaan van Amazon Seller Central, maar ik ben blij dat ik ook deze informatie kan delen.

Reacties

Annuleren