De basis van BTW

Alles over de basisbeginselen van btw

Iedereen kent het wel: btw. We hebben er allemaal op dagelijkse basis mee te maken, maar waar staat het ook alweer voor en wat houdt het precies in? In deze blog leer je meer over de basisbeginselen van btw. Aan het eind heb je alles weer scherp, dus lees snel verder!

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Dit zegt je misschien niet zoveel, vandaar dat we ook wel spreken van omzetbelasting. Omzetbelasting is de belasting die we betalen over de omzet (dus niet over de winst!).

Voordat we verder ingaan op btw is het natuurlijk handig om te weten hoe je dit berekent. Om je btw te berekenen hebben we de verkoopprijs van een product nodig: deze is inclusief btw (zie ook het voorbeeld hieronder). De prijs exclusief btw berekenen we door de verkoopprijs te vermenigvuldigen met 100 en te delen door 121 (want we hebben 21% btw). De uiteindelijke btw berekenen is dan nog heel eenvoudig: de verkoopprijs – de prijs exclusief btw. Een kind kan de was doen! Als je dit goed onder de knie hebt kun je ook gebruik maken van onderstaande alternatieve snellere methode.


Screenshot uit onze les ‘wat is BTW nu eigenlijk?’

  • Nul tarief (0%). Dit gaat voornamelijk over vissers en schepen, twee onderwerpen waar naar verwachting weinig ondernemers mee bezig zijn. Deze slaan we dus lekker over!
  • Verlegd tarief (0%). Dit tarief geldt voor intracommunautaire levering (EU-landen). Dit klinkt ingewikkeld, maar maak je voor nu geen zorgen. Hier gaan we een andere keer verder op in!
  • Laag tarief (9%). Dit tarief gaat over boeken en voedsel.
  • Standaardtarief (21%). Het standaardtarief gaat eigenlijk over alle andere producten. Dus is iets onduidelijk? Dan is het vaak het standaardtarief.

Niet in alle landen is het btw-stelsel ingericht zoals in Nederland. In de video ‘Btw Tarieven’ kijken we bijvoorbeeld ook naar Frankrijk. Daar ziet de indeling er als volgt uit. Benieuwd waar deze tarieven voor gelden? Bekijk de video voor meer uitleg! (link)


Screenshot uit ‘BTW Tarieven’

Zoals ik aan het begin van de blog kort heb genoemd spreken we bij btw ook wel over omzetbelasting. Vaak hoor je ook de term ‘voorbelasting’ voorbij komen als het over dit onderwerp gaat. Het is niet raar als er niet meteen een belletje gaat rinkelen bij deze twee termen. Maak je niet druk, ik leg deze twee begrippen zo duidelijk mogelijk uit.

Voorbelasting wordt ook wel inkoop btw genoemd en gaat dus over de inkoop van je product. Stel je voor je schaft 1000 taperollers aan voor je bedrijf met een inkoopprijs van 5 euro per stuk. De prijs exclusief btw is dan 4,13 euro. De totale btw is 5-4,13 = 0,87 euro x 1000 = 870 euro. Als je daarnaast ook nog twee laptops aanschaft van 2000 euro per stuk, dan is de prijs exclusief btw 1652,89 euro. De totale btw is dan 2000-1652,89 = 347,11 x 2 = 694,22 euro. Bij voorbelasting is het heel belangrijk om altijd een btw-nummer op de factuur te plaatsen (hier komt nog een volgende blog over!). Deze voorbelasting kan je per kwartaal terugvragen bij de belastingdienst.


Screenshot uit ‘omzetbelasting & voorbelasting’

Omzetbelasting wordt ook wel btw over verkopen genoemd en gaat dus over de verkoop van je product. Stel je gaat een taperoller verkopen voor 29,95 euro per stuk (zie screenshot uit wat is btw nu eigenlijk?). De prijs exclusief btw is dan 24,75 euro en de btw 29,95 – 24,75 = 5,20 euro. De btw over 1000 taperollers is dan 5200 euro.

Deze verkoop btw moet je betalen aan de belastingdienst. Om de uiteindelijke kosten aan de belastingdienst te berekenen moet je de omzetbelasting verminderen met de voorbelasting. In dit voorbeeld is dat de verkoop van de rollers – (inkoop van de rollers + inkoop van de laptops). De berekening die hierbij hoort is: 5200-870-694,22 = 3635,78 euro.


Screenshot uit de les ‘omzetbelasting & voorbelasting’

In deze blog heb ik kort de belangrijkste aspecten van btw voor jullie op een rijtje gezet. Begrijp je een specifiek aspect nog niet helemaal, is het overall wat vaag of vind je het fijn om hier bewegend beeld bij te hebben als ondersteuning? Maak dan zeker gebruik van de video’s die horen bij het eerste onderwerp van de cursus ‘alles over BTW’! Deze video’s sluiten uitstekend aan bij dit blog en vice versa. Heel veel succes!


Over Jochem

Begonnen met outdoorproducten verkopen via Amazon UK. Daarnaast heb ik met Joran Amazonsellers opgericht. Internationale e-commerce vergt niet alleen topproducten neerzetten, maar ook aansluiten bij wettelijke eisen in de landen waar je ze verkoopt. Mijn achtergrond in de IT en overheidsmanagement helpt om dit soort complexe zaken te ontleden en gemakkelijk uit te leggen.

Reacties

Annuleren
  • Gepubliceerd
    19 Feb, 2021
  • Laatst geupdate
    26 Feb, 2021
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde onderwerpen