Barcodes op je producten

EAN en ISBN

Barcodes zijn erg belangrijk, je krijgt er hoe dan ook mee te maken als je producten gaat verkopen. Met een barcode krijgt elk product een uniek nummer toegekend, waardoor je je artikel kan identificeren. Ik kan me goed voorstellen dat je niet goed weet wanneer je een barcode moet gebruiken en welk type je waar moet gebruiken. Dat wordt in deze blog duidelijk!

Als je artikelen online zet op bol.com maak je gebruik van een uniek EAN of ISBN-nummer. Het ISBN is een Internationaal Standaard Boeknummer. Deze barcode wordt vooral gebruikt voor boeken. EAN (European Article Number) is een barcode of ook wel streepjescode van 13 cijfers die gebruikt wordt voor artikelen, deze heb jij dus nodig (behalve als je boeken gaat verkopen).

Dat je een EAN nodig hebt om een artikel te verkopen is nu wel duidelijk, maar waar vraag je dit aan? Er zijn verschillende sites om barcodes aan te schaffen, maar als jij 100% garantie wilt voor een unieke code dan kan dit via GS1. Om de codes te bestellen dien je een account aan te maken in MijnGS1. Hier zitten helaas wel kosten aan verbonden, namelijk 55 euro per jaar. Als je inschrijving gelukt is krijg je een bedrijfsnummer toegewezen. Dit nummer is de basis voor je barcode. Daarnaast kan je unieke nummers genereren om toe te kennen aan je specifieke product. Na het volgen van de stappen om te bestellen krijg je je barcodes via de mail binnen.

Wanneer je een nieuwe EAN afneemt bij GS1 betekent dit dat jij de allereerste partner bij bijvoorbeeld bol.com bent die het product afneemt. Dit betekent wel dat later de mogelijkheid bestaat dat iemand anders hetzelfde product verkoopt met jouw EAN. Voor elk product kies je een aparte barcode uit je lijst. Let op: een bidon van 0,5 liter bevat dus een andere barcode dan een bidon van 0,75 liter!

We kunnen concluderen dat elk boek een uniek ISBN-nummer moet bevatten, en dat elk artikel moet worden voorzien van een EAN. Het kan zijn dat het artikel dat jij verkoopt al een barcode heeft, gebruik dan deze. Is dit niet het geval? Vraag dan je eigen barcode aan zoals hierboven beschreven!


Over Robert

Nu 8 jaar actief in de online verkoop van een eigen merk en producten uit de creatieve sector. Door vallen en opstaan heb ik de in's en out's van verschillende verkoopkanalen leren kennen. Naast mijn passie voor branding en marketing, vind ik het altijd leuk mijn ideeën te delen over het online verkopen.

Reacties

Annuleren
  • Gepubliceerd
    17 Mrt, 2021
  • Laatst geupdate
    17 Mrt, 2021
Gerelateerde cursussen
Gerelateerde onderwerpen